گل مژه خارجی چیست؟
گل مژه خارجی برآمدگی قرمز و دردناک روی سطح پلک است. برآمدگی ممکن است شبیه یک جوش باشد و در لمس حساس باشد. گل مژه خارجی می تواند در هر نقطه از پلک ظاهر شود. با این حال، به احتمال زیاد در نزدیکی لبه چشم، جایی که مژه ها به پلک می رسند، تشکیل می شود. این بیماری در کودکان شایع تر است.
گلزدگی پلک خارجی اغلب به دلیل عفونت در نتیجه گرفتگی غدد چربی ایجاد میشود. پلک ها دارای غدد چربی متعددی هستند که سطح پایداری از رطوبت را در چشم حفظ می کنند و با تولید اشک، ذرات خارجی چشم را از بین می برند. گاهی اوقات ممکن است این غدد با چربی قدیمی، سلول های مرده پوست و باکتری ها مسدود شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، مواد و میکروب ها شروع به تجمع در غده می کنند و باعث عفونت می شوند. نتیجه یک برآمدگی کوچک و قرمز روی پلک است. این رشد ممکن است متورم و دردناک باشد.
گل مژه خارجی می تواند چندین روز قبل از ترکیدن و سپس بهبودی باقی بماند. برخی از گل مژه ها ممکن است خود به خود بهبود یابند، در حالی که برخی دیگر ممکن است نیاز به درمان دارویی داشته باشند.
علائم ناشی از گلزدگی پلک خارجی میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. با این حال، به طور کلی، گلپشتها اغلب با وجود یک توده قرمز روی پلک شناسایی میشوند. سایر علائمی که معمولاً با گل مژه همراه است عبارتند از:
- احساس شن در چشم
- درد یا حساسیت چشم
- ریزش یا نشت چشم
- پلک متورم
- حساسیت به نور
- قرمزی و درد در لبه پلک
اگرچه این علائم با گل مژه های خارجی همراه است، اما می تواند نشان دهنده سایر عفونت های چشمی نیز باشد. مهم است که در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید تا تشخیص مناسب را دریافت کنید.
زمانی که غده چربی در پلک عفونی می شود، گل مژه خارجی می تواند ایجاد شود. عفونت اغلب توسط باکتری استافیلوکوک ایجاد می شود. این باکتری ها معمولا در اطراف سطح پلک زندگی می کنند بدون اینکه آسیبی به آنها وارد شود. با این حال، هنگامی که یک غده با سلول های مرده پوست یا چربی قدیمی مسدود می شود، این باکتری ها می توانند در غده گیر کرده و باعث عفونت شوند.
عفونت ممکن است در مناطق زیر رخ دهد:
- فولیکول مژه: این یک سوراخ کوچک در پوست است که یک مژه فردی از آن بیرون میزند.
- غده چربی: این غده به فولیکول مژه چسبیده و ماده ای روغنی به نام سبوم تولید می کند که مژه ها را چرب می کند تا از خشک شدن مژه ها جلوگیری کند.
- غده آپوکرین: این غده عرق به فولیکول مژه متصل است و به جلوگیری از خشک شدن بیش از حد چشم کمک می کند.
افرادی که دارای یک بیماری التهابی مزمن چشمی مانند بلفاریت باشند، بیشتر در معرض ابتلا به گل مژه هستند. افرادی که اغلب چشم های خود را با دست های شسته نشده می مالند نیز در معرض خطر بیشتری هستند. از آنجایی که کودکان تمایل دارند مستقیم ترین تماس را با باکتری ها داشته باشند و ممکن است همیشه دست های خود را به طور کامل نشویید، بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر گل زدگی خارجی هستند.
پزشک شما میتواند به سادگی با بررسی ظاهر چشم شما، گلزدگی پلک خارجی را تشخیص دهد. آنها همچنین ممکن است علائم شما را بپرسند. در بیشتر موارد، آزمایش دیگری لازم نیست.
در بسیاری از موارد، گل مژه خارجی به خودی خود از بین می رود. پزشک شما ممکن است داروهای خانگی خاصی را برای تسریع زمان بهبودی توصیه کند.
آنها ممکن است به شما بگویند که کمپرس گرم روی گل مژه قرار دهید. برای انجام این کار، یک دستمال تمیز را در آب گرم خیس کنید. آب اضافی را بگیرید و سپس پارچه را روی پلک آسیب دیده قرار دهید. این کار باید سه تا چهار بار در روز و هر بار به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه انجام شود. اعمال گرما باعث میشود که گلچک آزاد شود، که به تخلیه مایع و حذف عفونت از غده چربی کمک میکند.
همچنین اگر بیش از یک گل مژه دارید، یا اگر همچنان بر روی پلک خود گلریزی میکنید، پزشکتان ممکن است استفاده از کرم آنتیبیوتیک را پیشنهاد دهد.
در طول درمان، مهم است که از فشردن و مالیدن گل مژه خودداری کنید. این می تواند به چشم شما آسیب برساند و عفونت را به سایر نواحی چشم گسترش دهد.
اگر به طور معمول از لنزهای تماسی استفاده می کنید، باید تا زمانی که گل مژه شما از بین برود به عینک بروید. مطمئن شوید که لنزهای تماسی قدیمی خود را دور بیندازید و پس از رفع عارضه از لنزهای جدید استفاده کنید.
همچنین توصیه میشود که از استفاده مجدد از هر گونه آرایشی که درست قبل از ایجاد گلرنگ استفاده شده است، خودداری کنید. آرایش ممکن است حامل باکتری باشد که می تواند باعث عفونت دیگری شود.
اگر گل مژه با آنتی بیوتیک ها یا سایر درمان ها از بین نرود، پزشک ممکن است نیاز به برداشتن آن با جراحی داشته باشد. این یک اتفاق نادر است.
در بسیاری از موارد، گلزدگی پلک خارجی طی چند روز خود به خود از بین میرود. حتی زمانی که نیاز به درمان باشد، گل مژه در نهایت بدون ایجاد هیچ عارضه ای ناپدید می شود.
همیشه نمیتوان از گلزدگی پلک خارجی پیشگیری کرد. با این حال، می توانید با انجام اقدامات پیشگیرانه زیر خطر خود را کاهش دهید:
- هر روز پلک ها را با آب گرم بشویید
- ضدعفونی کردن لنزهای تماسی و تعویض مرتب آنها
- پاک کردن کامل آرایش چشم قبل از رفتن به رختخواب
- از به اشتراک گذاشتن حوله یا حوله با افرادی که گل مژه دارند خودداری کنید