تیسازمان جهانی بهداشت روز سه شنبه اعلام کرد که هفته آینده جلسه ای از کارشناسان خارجی تشکیل خواهد داد تا در مورد اینکه آیا شیوع کنونی آبله میمون ها یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی است یا خیر، مشاوره خواهد داد.
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل، در حالی که اعلام کرد جلسه کمیته به اصطلاح اضطراری را برای 23 ژوئن فراخوانده است، گفت: گسترش بی سابقه جغرافیایی ویروس به این معنی است که ممکن است نیاز به یک واکنش هماهنگ بین المللی وجود داشته باشد.
تدروس در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی WHO گفت: “من فکر می کنم اکنون مشخص است که یک وضعیت غیرعادی وجود دارد.” ما معتقدیم که کارشناسان خارجی می توانند درک و دانش ما را در مورد این ویروس گسترش دهند.
تبلیغات
تا روز سهشنبه، بیش از 1700 مورد تایید شده و مشکوک آبله میمون از چهار دوجین کشوری که این ویروس معمولاً در آنها یافت نمیشود، گزارش شده است. در ایالات متحده، 17 ایالت و ناحیه کلمبیا 65 مورد را گزارش کرده اند.
عفونت آبله میمون باعث علائمی شبیه آنفولانزا – تب، بدن درد، لرز – و همچنین تورم غدد لنفاوی می شود. علائم می تواند با تب و ضعف شروع شود و چند روز بعد با ظاهر شدن یک بثورات مشخص ظاهر شود. وزیکولها میتوانند در کف دستها یا در این شیوع اخیر، در اطراف دستگاه تناسلی ایجاد شوند.
تبلیغات
تا به امروز، سازمان بهداشت جهانی از مرگ و میر در میان موارد مطلع نشده است، اما تدروس گفت که این آژانس با برزیل تماس گرفته است تا در مورد گزارشهایی مبنی بر مرگ ناشی از آبله میمون در آنجا جویا شود.
کمیته اضطراری وظیفه ارزیابی اینکه آیا شیوع بیماری PHEIC است یا خیر، ابزاری است که بر اساس مقررات بینالمللی بهداشت راهاندازی شده و به WHO در موارد اضطراری بهداشتی کمک میکند یا خیر.
وبسایت WHO PHEIC را بهعنوان «رویداد فوقالعادهای تعریف میکند که مصمم است از طریق گسترش بینالمللی بیماری، خطری برای سلامت عمومی دیگر کشورها ایجاد کند و به طور بالقوه نیاز به واکنش هماهنگ بینالمللی داشته باشد». همچنین تصریح میکند که وضعیت باید جدی، ناگهانی، غیرمعمول یا غیرمنتظره باشد، پیامدهایی برای سلامت عمومی در آن سوی مرزها داشته باشد و ممکن است نیاز به اقدام بینالمللی داشته باشد.
شکی وجود ندارد که گسترش سریع ویروس در اروپا، بخشهایی از قاره آمریکا و فراتر از آن غیرعادی و جدی است و پیامدهای گستردهای برای سلامت عمومی دارد.
و در حال حاضر شواهدی وجود دارد که پاسخ به هماهنگی بین المللی نیاز دارد. واکسن ها و داروهایی که برای پیشگیری و درمان آبله میمون موثر هستند در سطح جهانی عرضه محدودی دارند. تدروس گفت که WHO با کشورها و سایر شرکا برای ایجاد مکانیزمی برای توزیع عادلانه به این منابع کار می کند.
ابراهیما سوسه فال، دستیار مدیر کل برای واکنش اضطراری، گفت که تشکیل کمیته اضطراری آژانس به آن در پاسخ به آبله میمون کمک خواهد کرد.
فال گفت: «ما معتقدیم که با مشاوره کمیته اضطراری، میتوانیم در موقعیت بهتری برای کنترل اوضاع باشیم. ما نمی خواهیم منتظر بمانیم تا وضعیت از کنترل خارج شود تا شروع به تماس با کمیته اضطراری کنیم.
تدروس همچنین تأیید کرد که WHO با شرکای خود در حال کار برای ابداع نامهای جدیدی برای ویروس آبله میمون، بیماری ناشی از آن، و دستههای این ویروس است که در حال حاضر به نام بخشهایی از آفریقا که ویروسهای مربوطه در طبیعت یافت میشوند، نامگذاری شدهاند.
در آخر هفته گروهی از متخصصان به رهبری گروهی از دانشمندان آفریقایی خواستار این اقدام شدند و گفتند که نامهای فعلی انگ هستند و از قوانین نامگذاری که WHO وضع کرده است پیروی نمیکنند.